Zebar by 3GATTI Architecture Studio

This slideshow requires JavaScript.

This bar in Shanghai by 3GATTI Architecture Studio has an undulating cave-like form created by apertures cut into fins along its length.

Called Zebar, the live music venue has a zig-zag plan.

Each of the boards used to make the fins and shape the interior was cut by hand.

Photographs are by Daniele Mattioli.

ZEBAR
a live bar in Shanghai

This project was born in 2006 when a Singaporean movie director and an ex musician from the south of China decided to open a live bar in Shanghai.

The budget was very low but the client was incredibly good and open-minded to us.

The schedule was very tight and fortunately they liked immediately one of the first concepts I proposed to them: a caved space formed from of a digital Boolean subtraction of hundreds of slices from an amorphic blob.

The idea looks complex but actually is very simple and was born naturally from the digital 3D modelling environments where me and others enjoy playing with virtual volumes and spaces.

In Europe the natural consequence of this kind of design will be giving the digital model to the factory and thanks to the numeric control machines cut easily the huge amount of sections all different from each other.

But we were in China where the work of machines is replaced by the work of low paid humans.

Using a projector they placed all the sections we drew on the plasterboards and then cut each of them by hands.

The cost was surprisingly low and the sense of guilt towards the workers higher.

The construction was incredibly fast and was almost finished in a couple of months, when we discovered the naïve clients didn’t have any business plan and the site remained closed for 3 years and was finally completed and opened in 2010 when they discovered how to run the business.

This is the story of the ZEBAR, a digital design built into an analogic world.

Text by Francesco Gatti

ZEBAR CREDITS:

Architecture firm: 3GATTI
Chief architect: Francesco Gatti
Project manager: Summer Nie
Collaborators:
Nicole Ni, Chen Qiuju, Kelly Han, Chen Han Yi, Lu Cheng Yuan, Jessie Zhengxin, Ronghui Chen, Vivian Husiyue, Aurgho Jyoti

Programme:
Bar, restaurant, live music stage area, lounge area, dining area, kitchen, toilets.

Contractor: Eric Liang
Client: Jim Dandy
Location: KIC plaza, Chuangzhi Tiandi, Songhu road, Shanghai
Total area: 569 m²
Design period:autumn 2006
Construction period:spring 2008
Bar opening: november 2010
Materials: white epoxy, black concrete, plywood and plasterboard

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: