bouroullec brothers: dos palillos restaurant

This slideshow requires JavaScript.

the bouroullec brothers were invited by camper to design the dos palillos restaurant of the
casa camper hotel in berlin mitte. for the design, they wanted to establish a space that enhances
and gives full meaning of the culinary experience offered by chef alber raurich(former chef of elbulli)
and which celebrates his culinary art.

the bouroullec brothers felt it was important to set a dialogue between the 10 cooks and their
30 some-odd guests who are invited into the chef’s kitchen. to emphasize this interaction
and encourage eye contact between cook and diner, they worked to develop a space in which guests
are able to have an experience that almost feels as if they were attending an artistic performance.

the kitchen is the main centrepiece of the restauarant and is an open concept, allowing diners
to watch the chefs prepare dishes from start to finish. the space is articulated by one long
wooden table table and a stainless steel kitchen, each module facing the other. this arrangement,
lets the diner find him/herself at the centre of the kitchen, while the chef acts in front of them.

the bouroullec brothers’ intention for the space was to minimize their interventions as much as
possible and just let the scenery of the kitchen / dining space speak for itself. overall, the aesthetic
is voluntarily raw, with few elements and materials to sustain this relationship between the guests
and cuisine.

the restaurant is located on the ground floor of the hotel with large glass windows separating
the space from the street, while allowing people passing by the opportunity to participate in the
show that is happening in the kitchen. dos palillos is set to open in january 2010.

large glass windows separate the space from outside, while still letting passer-bys view the show going on in the kitchen
image courtesy of studio bouroullec

the space is articulated by a long wooden table which seats 30 and an open stainless steel kitchen
image courtesy of studio bouroullec

the open concept sets up a ‘stage’ for the chefs, putting on a show for guests
image courtesy of studio bouroullec

the interior is minimalistic with use of few materials, so that the focus is more on the food being served
image courtesy of studio bouroullec

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: