Lighting Concept by PSLAB

This slideshow requires JavaScript.

PSLAB was approached by Paris-based architect India Mahdavi in order to develop a lighting concept for a typical room setting and lobby areas for the renovated Monte-Carlo Beach Hotel, Monte-Carlo S.B.M. Lighting Concept by PSLAB trans modern lighting The main lobby area is characterized by a very high ceiling topped with a dome-like recess, as if bringing together a cycloidal transition of the space walls. Ceiling mounted fixtures are conceived to light the space and accentuate the ceiling pit. Having different axes heights, he fixtures are set to cluster around the tallest-axis fitting moving to the shortest-axis fitting in a radial manner, creating an inverted cone-shaped light source.

The fixtures are made from metal sheets laser-cut into leaf-like shapes with a ring for fixation. The hammering technique used to achieve the curvature of the sheets gives each its unique texture. The overlapping of multiple leaves gives a rotational impression resulting in a diffused light effect. A system of superimposed short discs combines the sheets allowing them to rotate around its axis in two directions, hence allowing multiple settings. The lamp is enclosed inside the fixation system and the glossy finish of the leaves reflects the light coming out from differently positioned slits on the discs. These fittings are then adapted to be wall mounted in single or double units to light the restaurant and staircases.

The typical room features a short entrance corridor leading to a sleeping area with a curved corner containing the sitting area. The length of the corridor is highlighted by inserting narrow recessed down lights in the ceiling along its path. The corner space, not visible from the entrance door, is emphasized by tailor-made white on white metal cylinders developed for installation in groups of two of different size. Each houses an off-centered fluorescent light source that is sunken and concealed within the body in order to provide a glare-free ambient light. A third element is set in the corridor as a hint for the lighting objects inside. The layout of the three objects is then reworked to conform with the settings of the different room types.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: