Modern Restoran Tasarımı Olivomare Restaurant

This slideshow requires JavaScript.

Olivomare, Lodra damgası ile Olivo tarafından yapılan lokantaların sadece birisidir. Her restoran bir özel mönüye sahip, Olivomare deniz ürünlerini sunmaktadır. Kullanılan tabaklar sadeliğin en güzel örneği denebilir. Temiz ve duru bir hoşluk yaratmış restıoranda. Restoran, bembeyaz döşenmiş, saf ve çağdaş bir atmosfer yaratılmış. Aydınlatmaların ışığı yumuşak ve dolaylı biçimde mekanı ışıldatıryor, güneş ışığının su altına yansımasında meydana gelen güzellik mekanda yaratılmış. Tavandan aşağıya süzülen ışık duvarlardaki desenlerle buşuşturulmuş ve çok hoş bir görsel şölen havası yakalanmış. Modern iç mekan tasarımında tekrar tekrar deniz manzarası resimleri referans gösteren desenler ve dokumaları kullanır. Lobi bölümünde duvar bir balıkçı ağı şeklinde, bir bölümüde elmas şekilini ve balığın dış yüzeyini anımsatan bir biçimde tasarlanmış. Ana yemek odası ile arada transparan bir paravan vazifeside görüyor.Yemek odasının büyük bir bölümnde sırf beyaz renk kullanılmış. Ayrıca duvarda oluşturulan desenler de plajlardaki kumların rüzgarla aldığı şekli yansıtmış. Son olarak da lavobolarda kullanılan kırmızı desenler mercan kayalıklarını anımsatıyor. Genel olarak balık lokantaları yada deniz ile ilgili tüm mekanlarda mavi renk hakim olurdu. Mimar, beyaz tonlarını kullanarak bu üst düzey lokantayı diğerlerinden ayırmakamacına ulaşmış oldu. Bu mimar, iç mimar ve tasarımcıların kasıtlı olarak üzerinde durdukları bir konuydu. Olivomare geçenlerde, iki tasarım ödülünü kazandı: ilki Archi.Bau Design Awards 2009‘da aldığı ödül diğeri ise International Design Awards 2008.

Mimar, Pierluigi piu:
“OLIVOMARE, Londra’da OLIVO’nun  en son yapmış olduğu ve deniz ürünleri mönüsüyle hizmet veren bir lokantadır. İsminin dışında birçok özellikği ile dikkat çekiyor. Dekoratif lisanı ile hemen hemen deniz dünyasını açık bir şekilde konuklarının göz zevkine sunuyor. Dekoratif farklılıklarınarasında şüphesiz başta gelen özelliklerinden birisi de ana yemek salonunun duvarlarında kullanılan desen ve ışıkların birşelimidir. Maurits Escher’in muhteşem hayal gücü ile ortaya çıkmış bir desen.”

Olivomare is one of a handful of restaurants encompassed by the London brand Olivo. Each restaurant offers a unique menu, and Olivomare offers a premiere seafood-only based selection of foods. The decor is meant to reflect the elegant simplicity of the dishes being prepared. The restaurant is primarily clad in white, exuding a pristine and contemporary atmosphere. The lighting is soft, indirect and ambient, like that of sunlight as seen from underwater. It flows down recessed edges in the ceiling, permeates through an overhead skylight and filters between a tentacle-like ceiling detail. The modern interior repeatedly uses patterns and textures that reference an underwater seascape. The wall of the lobby uses a white, diamond-shaped partition reminiscent of fishing nets. Opposite of the partition is the main dining room with a bold accent wall of what appears to be a condensed school of fish, the pattern inspired by Escher. Another section of the dining room is engulfed in a white, undulating wall, evoking the sandy surface of a windswept beach. Lastly, the bathroom area reinterprets a coral reef in large, scaled red patterning. The overall design is completely void of blue. This was an intentional move on behalf of the architect in order to segregate this upscale restaurant from other stereotypical blue-themed seafood venues. From the architect, Pierluigi Piu: “OLIVOMARE is the last born belonging to the well known London brand OLIVO, and is a restaurant serving seafood. Apart from his name, such peculiarity is highlighted by the formal and decorative language adopted here to focus on its aspect using more or less clear references to the sea world and environment. The most explicit among them undoubtedly is the wide wall that characterizes the main dining room, entirely covered by a large cladding featuring a pattern inspired by the works of the visionary artist Maurits Escher, in which each single portion of colour is laser cut out of a sheet of opaque laminated plastic and juxtaposed on the vertical surface exactly as if it was a huge jigsaw puzzle.”

Mimarlar: Pierluigi piu 
Proje yeri: Londra, İngiltere 
İşveren: Olivo 
Tarih: 2007

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: