shift architecture urbanism: topos

This slideshow requires JavaScript.

dutch firm shift architecture urbanism has created ‘topos’, a competition proposal for an eco-retail development for tilburg,
the netherlands. elements of the plan include block residences, campus, restaurant and solitaire. placed upon an earthwork
within the landscape, the ‘block’ manifests as a greenhouse structure with a large space to grow food and hold local markets.
the cross form footprint with transparent and operable corners introduces cross-ventilation while blurring the boundary
between the interior and the outdoor gardens.

next door, a cluster of cubic volumes referred to as ‘campus’, reveals itself from the sloping ground. arranged around
a central internal court, the facades of each building creates a continuous horizontal band which responds to the shifting topography.
a restaurant is concealed by a body of earth with an outdoor dining terrace emerging from the carved seating area. foldable window
panels allow the south facade to open, temporarily eliminating a boundary from the encompassing nature.

a vase-like pavilion topped with a circular dish of vegetation becomes a focal landmark for the site. the sculptural element
contains a core with restrooms while a circular footprint enclosed with curved glass provides space for small shops.

in the next phase of this project, the architects will implement winning aspects of their design and collaborate to form a new
hybrid plan which incorporates winning elements from the plans of two other firms.

block floor plan / level 0
1. central shop
2. cornershops
3. frontshops
4. coffee corner
5. kitchen
6. info
7. tree patios
8. office
9. entrance facilities
10. logistics and storage

campus floor plan / level 0
1. central square
2. shop
3. restaurant
4. cooking studio
5. logistics and storage
6. entrance facilities

restaurant floor plan / level 0
1. restaurant
2. terrace towards square
3. terrace towards arboretum
4. office
5. logistics and storage
6. preparation
7. counter
8. scullery

solitaire floor plan / level 0
1. shop
2. facade of glass panels
3. office
4. storage
5. docking station facad

project info:

architect: shift architecture urbanism, rotterdam
advisor: ABT
location: tilburg, the netherlands
visualisations: A2 studio
design masterplan: .fabric & lola
client: landgoed de groene kamer
program: eco-retail, leisure, education, public space & landscape prizes
campus: 1st prize
block: 2nd prize
restaurant: 2nd prize
pavilion: 3rd prize

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: